KOLDNÅL
Dyptrykk er en gammel grafisk teknikk. Den enkleste formen for dyptrykk er å risse motivet inn med et risse-redskap som kalles koldnål. Motivet risses inn i en kobberplate. Det lages altså fordypninger i plata, derav navnet dyptrykk. Strekene blir mørkere jo hardere en risser. Når rissingen er ferdig, tas et prøvetrykk.
Trykkingen foregår ved at plata svertes inn med trykksverte. Deretter blir all sverte som ikke ligger nedi fordypningene fjernet ved hjelp av kluter, som kalles tarlatan. Plata må ligge på en varmeplate mens dette foregår for at sverta skal være smidig.
Når plata er klar for trykking legges den oppå trykkpressa. deretter legges et fuktig dyptrykkspapir oppå, og det hele sveives gjennom pressa under stort trykk.
ETSING
Den andre tradisjonelle teknikken innefor dyptrykk er etsing. Kobberplata blir satt inn med etsegrunn. Dette er en flytende mørk væske som tørker og ligger som en hinne oppå kobberplata. Den er syrebestandig. Deretter kan en risse gjennom denne hinna slik at kobberet blir synlig. Når en etterhvert legger plata ned i jernklorid, vil jernkloridet etse seg ned i kobberet, og på den måten lage fordypninger der hvor det er risset. Hvor dype en vil ha strekene avgjøres med etsetiden. Jo lenger etsetid jo mørkere strek. Deretter blir etsegrunnen fjernet med White Spirit, og plata er klar til å trykkes på samme måte som ved koldnål.
PHOTOPOLYMER
Denne teknikken er nokså ny i grafikksammenheng.
Det er en teknikk som består i at en jobber digitalt med et bilde. Det kan være foto, tegninger etc. som en laster inn i photoshop og bearbeider det her til ønsket uttrykk.
Deretter blir det ferdige bildet printet ut på en transperent.
Arbeidet videre er at det lamineres en lysømfintelig film oppå en kobberplate. Transperenten med motivet legges så oppå , og det hele belyses med UV-lys i ca. 1 minutt.
Det som skjer nå er at der det er svart på transperenten slippes ikke lys gjennom. Der det er blankt, slippes alt lys gjennom. Det som er grått slipper gjennom noe lys alt etter mørkheten.
Når bildet er ferdig belyst, legges plata med filmen ned i en væske som består av krystallsoda og vann. Dette er en kjemisk framkallingsprosess. Der hvor ikke lyset har sluppet gjennom vil væska etse vekk filmen, og der lyset har sluppet til skjer det ingenting fordi filmen er blitt herdet av UV-lyset. På denne måten dannes det fordypninger i filmen der det er sort eller grått. Etter dette er ikke filmen lenger lysømfintelig.
Så blir plata med filmen herdet med varme.
Nå er plata klar til trykking. Trykkingen skjer på samme måte som ved koldnål og etsing.
Mer info om dyptrykk kommer etterhvert